Радикуліт:

симптоми, методи лікування

1. Що таке радикуліт?

2. Чому з'являється радикуліт?

3. Види радикуліту

4. Як зрозуміти, що в мене радикуліт?

5. Як діагностують радикуліт?

6. Як лікують радикуліт?

7. Як зняти гострий біль при радикуліті?

8. Лікування радикуліту в домашніх умовах

9. Вправи за радикуліту

10. Можливі ускладнення радикуліту

11. Профілактика радикуліту

Радикуліт є однією з причин дискомфорту та болю в шиї та спині, які можуть спричиняти скутість і обмеження рухів в ураженому відділі хребта. Ризик виникнення радикуліту в жінок і чоловіків підвищується після 50 років.

Що таке радикуліт?

Радикуліт (або радикулопатія) - це захворювання опорно-рухового апарату, що супроводжується защемленням (стисненням) або запаленням одного чи декількох нервових корінців у хребті. Локалізація симптоматики радикуліту залежить від відділів хребта, в яких відбулося защемлення нервів.

Чому з'являється радикуліт?

Радикулопатія може вражати будь-який з нервових хребетних корінців. Причинами радикуліту є тріщини, грижі міжхребцевих дисків і вікові зміни в анатомії хребта (наприклад, розростання кісткової тканини). Фактори ризику розвитку радикулопатії:

травми, переломи хребта;

дефіцит фізичних навантажень (наприклад, тривалий постільний режим);

порушення постави;

надмірна вага;

артрит, остеоартрит;

цукровий діабет;

абсцеси та пухлини в зоні хребта;

інфекційні захворювання (наприклад, хвороба Лайма, оперізувальний герпес або цитомегаловірус).

До радикуліту схильні люди, чия професійна діяльність супроводжується повторюваними діями (наприклад, працівники конвеєрних ліній) і постійними фізичними навантаженнями (наприклад, танцюристи, гольфісти, футболісти та важкоатлети).

Ймовірність розвитку радикулопатії може підвищуватися при заняттях контактними видами спорту.

У жінок додатковим фактором ризику виникнення радикуліту є вагітність. Радикулопатія та біль в попереку під час вагітності можуть бути наслідками збільшення навантаження на хребет.

Види радикуліту

Під час класифікації радикуліту в жінок і чоловіків враховують місце розташування защемленого нерва. Також беруться до уваги тривалість і тяжкість симптомів.

Види радикуліту

Вид

Локалізація болю й оніміння

Шийний радикуліт

Шия, руки (як правило, погіршується чутливість однієї з рук)

Грудний радикуліт

Середня частина спини, грудна клітка (одним з симптомів грудного радикуліту є біль у грудях, який може посилюватися під час глибокого дихання)

Поперековий радикуліт

Поперек, ноги (за попереково-крижового радикуліту больовий синдром також може поширюватися на зону крижів)

Симптоми гострої радикулопатії характеризуються швидким розвитком і проявляються до чотирьох-шести тижнів. Якщо біль у попереку не усувається впродовж тривалішого періоду, діагностується хронічна форма радикуліту.

Легка радикулопатія супроводжується болем і зниженням чутливості без порушень рухів, помірна - з легкими руховими порушеннями. За тяжкої форми радикуліту спостерігаються втрата чутливості та больовий синдром з вираженими руховими порушеннями.

Крім цього, виділяють дискогенний (виникає через дегенеративні зміни міжхребцевих дисків) і недискогенний (розвивається за відсутності руйнівних процесів у дисках) радикуліт.


Як зрозуміти, що в мене радикуліт?

Поширеними ознаками радикуліту є болісні відчуття в зоні, що оточує уражений нерв. Симптоми радикуліту:

  • тупий, ниючий, гострий або пекучий біль в ураженому відділі хребта (може поширюватися на сумісні частини тіла, а також посилюватися під час руху, чхання, кашлю, тривалого сидіння чи фізичних навантажень);
  • оніміння, відчуття «поколювання» в кінцівках;
  • м'язова слабкість.

Дискомфорт і біль, що посилюються під час ходьби, можуть призвести до зміни ходи. Також не виключаються порушення сухожильних рефлексів і дихання (за грудного радикуліту).

Як діагностують радикуліт?

Діагностика радикуліту передбачає огляд, під час якого невролог перевіряє рефлекси, вивчає анамнез і характер болю (локалізацію, інтенсивність, частоту прояву та провокуючі фактори). За підозри на наявність інфекційних захворювань можуть призначатися лабораторні аналізи крові.

Диференціальна діагностика радикуліту дає змогу виключити грижі міжхребцевого диска, невропатію, остеопороз, абсцеси, новоутворення, переломи та стеноз хребта.

Як лікують радикуліт?

Медикаментозне лікування радикуліту, яке проводять після консультації невролога, включає вживання нестероїдних протизапальних препаратів та ін'єкції стероїдів, що чинять знеболювальну дію (наприклад, під час нападів радикуліту).

Як альтернативу пероральним і внутрішньом'язовим засобам можна використовувати пластирі від радикуліту з анальгетиками.

Для фіксації хребців і запобігання подразненню нервових корінців можуть застосовуватися корсети, шийні коміри чи пояси для спини за болю в попереку. Час носіння пояса від радикуліту визначає лікар. З метою зміцнення м'язів шиї та спини призначають спеціальні вправи.

Як зняти гострий біль при радикуліті?

Серед способів зняття гострого болю, крім прийому таблеток від радикуліту, можна виділити корекцію постави, що сприяє зменшенню навантаження на хребет. Крім цього, рекомендується тимчасово припинити діяльність, що викликає загострення симптомів радикулопатії (виключити фізичні перевантаження). Якщо консервативне лікування не допомагає позбутися болю, що виникає через радикуліт, може знадобитися хірургічне втручання (декомпресія нервових корінців).

Лікування радикуліту в домашніх умовах

Лікування радикулопатії в домашніх умовах може включати мазі від радикуліту, а також теплі й холодні компреси (прикладаються на 15-20 хвилин кожні дві-три години). Знеболювальна дія компресів за радикуліту пояснюється розслабленням м'язів, нормалізацією місцевого кровообігу та зменшенням набряку. Під час проведення лікування радикуліту вдома за допомогою компресів необхідно порівняти дію тепла й холоду (наприклад, льоду) та визначити, який метод є ефективнішим.

Також слід уникати багатогодинного перебування тіла в одному положенні, а під час сну використовувати подушку, яка дає змогу уникнути перевантажень хребта. Під час лікування радикуліту в домашніх умовах можна застосовувати тільки методи, узгоджені з лікарем.

Вправи за радикуліту

Комплекс вправ за радикуліту спрямований на зміцнення м'язів, відновлення нормальної рухливості ураженого відділу хребта, зниження навантаження на защемлений нерв і поліпшення постави. Перед виконанням будь-яких вправ необхідно порадитися з неврологом.

Вправи за радикуліту

Назва

Опис

Оберти плечима

Сісти на стілець, повільно підняти плечі якомога вище. Вивернути плечі назад, зводячи лопатки, повернутися у вихідне положення. Виконувати по 10 повторень кілька разів на день.

Нахили голови

У положенні сидячи повільно нахилити шию в бік, наближаючи вухо до плеча, за три секунди повернутися у вихідне положення. Повторити десять разів. Залежно від локалізації болю за радикуліту шийного відділу вправи можна виконувати з нахилами голови в один або обидва боки, а також вперед і назад.

Розтягування на одному коліні

Встати на ліве коліно (праве стегно має бути паралельно підлозі, праве коліно зігнуте під кутом 90 градусів, а права ступня притиснута до підлоги). Підняти ліву руку і відвести її назад до відчуття розтягування м'язів лівої ноги. Утримувати положення впродовж 20-30 секунд. Повернутися у вихідне положення. Виконати три повторення по черзі для обох ніг.

Підняття колін до грудей

Лягти на спину, зігнути коліна. Піднести коліна до грудей, через 10 секунд повернутися у вихідне положення. Повторити 10 разів.

Тривалість і частоту занять визначає лікар (наприклад, два-три рази на тиждень впродовж трьох-шести тижнів). За посилення болю, оніміння та поколювання під час тренувань слід припинити вправи та спільно з неврологом підібрати інші методи лікування.

Можливі ускладнення радикуліту

Ускладненнями радикуліту є м'язова атрофія та хронічний біль, що можуть спричинити зниження працездатності та якості життя. Деякі форми радикуліту попереку можуть супроводжуватися зниженням контролю над кишківником і сечовим міхуром.

Одним з характерних симптомів попереково-крижового радикуліту є нетримання сечі.

Профілактика радикуліту

Для запобігання загостренням радикулопатії необхідно уникати перевтоми та надмірних навантажень (наприклад, підняття важких предметів). Профілактика радикуліту:

позбавлення зайвої ваги;

виконання гімнастики для зміцнення та підтримки гнучкості м'язів шиї та спини;

контроль за поставою;

використання ергономічних предметів меблів під час роботи за столом або комп'ютером;

відмова від куріння.

Крім цього, слід уникати травм і проводити своєчасне лікування супутніх захворювань (наприклад, артриту чи остеохондрозу).

Пацієнтам, які перебувають у групах ризику (наприклад, через вікові патології), рекомендується регулярно спостерігатися у невролога.


Автор: Шамаєв Юрій Євгенович Джерело: https://onclinic.ua

Лікар-невролог.

Вища категорія


Повернутися назад Опублікована: 13 лютого 2024 р.