Циркуляція крові

Чому погіршується і як нормалізувати

Що таке кровообіг і як він влаштований

Кровоообіг - процес постійної циркуляції крові в організмі, що забезпечує його життєдіяльність.

Кров приводиться в рух скороченнями серця та циркулює по судинах. Вона забезпечує тканини організму киснем, поживними речовинами, гормонами та постачає продукти обміну речовин до органів їх виділення. Збагачення крові киснем відбувається в легенях, а насичення поживними речовинами - в органах травлення. У печінці та нирках відбувається нейтралізація та виведення продуктів метаболізму. Кровообіг регулюється гормонами та нервовою системою. Розрізняють мале (крізь легені) та велике (крізь органи й тканини) кола кровообігу.

Перелічені функції кров може виконувати лише тоді, коли перебуває в постійному русі. Проте трапляються ситуації, за яких погіршується циркуляція крові в певних органах, частинах тіла чи всьому організмі. Це може призвести до ряду захворювань, а інколи - й до летальних наслідків.

Симптоми погіршення циркуляції крові

Багато людей навіть не здогадуються, що в них порушена циркуляція крові. Погіршення кровообігу може проявлятися через низку симптомів, часом неочевидних:

  • Оніміння та поколювання у кінцівках можуть бути викликані різними причинами, але всі вони нерозривно пов'язані з порушенням кровообігу. Найчастіше неприємні відчуття з'являються у ногах, проте з популяризацією ґаджетів поколювання та судоми все частіже відстежуються в руках і долонях.
  • Виникають вони зазвичай у людей, які тривалий час знаходяться в одній позі.
  • Додатковими симптомами можуть бути також відчуття важкості у кінцівках, набряк, ущільнена та гаряча шкіра, біль.
  • Набряки можуть з'явитися внаслідок того, що тіло намагається компенсувати порушення кровотоку шляхом затримання рідини.
  • Холодні кінцівки та зміна кольору шкіри також є проявами подібної ситуації. Якщо кров не може вільно циркулювати, це призводить до коливань температури в шкірі та порушень роботи нервових закінчень, через що може знизитися чутливість.
  • За недостатнього надходження крові ніс, губи, вуха, руки, ноги та інші частини можуть бути набути блідо-жовтого, блакитного, сірого чи зеленкуватого відтінку.
  • Втома також може стати наслідком порушення кровообігу, адже тоді тканини й органи не отримують потрібної кількості поживних речовин і кисню. В результаті виникає відчуття загальної втоми, хворобливої слабкості.
  • Тим органам, де кров погано циркулює, доводиться працювати у посиленому режимі, що призводить до виснаження організму.
  • Темні кола навколо очей і проблеми із зором тісно пов'язані з втомою та недосипанням. Недостатність сну може погіршити циркуляцію крові довкола очей, призвести до накопичення рідини під очима, ускладнити надходження кисню до тканин ока.
  • Появу кіл і погіршення зору можуть також спричинити шкідливі звички, неправильне харчування, робота при поганому освітленні, сухість очей.
  • Виразки виникають унаслідок ускладненого процесу загоєння, адже за порушеної циркуляції крові остання не надходить до пошкоджених ділянок у належній кількості та якості.
  • Варикозне розширення вен ускладнює повернення крові до серця. Це може призвести до важкості чи болі у ногах, свербежу, набряків, короткочасних і раптових болів, слабкості у м'язах.
  • Зміна режиму сечовипускання виникає внаслідок того, що нирки отримують недостатню кількість крові. Здорова людина, яка випиває в день близько 2 л води, ходить у туалет 6-7 разів на добу.
  • Залежно від складу та кількості напоїв, допустимими вважають також 4-10 разів, а за порушеної циркуляції крові людина зазвичай відвідує вбиральню рідше.
  • Проблеми з нігтями та волоссям також часто свідчать про порушену циркуляцію крові.
  • Незадовільне інтимне життя може бути однією з ознак порушеного кровообігу, оскільки в такому разі до статевих органів не приливає достатня кількість крові, аби людина могла відчути задоволення.
  • Порушення пам'яті та концентрації уваги можуть бути наслідком недостатнього надходження крові, а отже й кисню, до мозку.

Як нормалізувати кровообіг

Для покращення циркуляції крові в тілі актуальні всі ті принципи, що й для підтримання загального здоров'я: збалансоване харчування, достатня кількість води, регулярні й помірні фізичні навантаження, баланс роботи й відпочинку, здоровий сон, мінімум стресів та уважне ставлення до свого самопочуття.

Здорове харчування у контексті кровообігу означає передусім помірне споживання тваринних жирів та цукру, а також якомога повнішу відмову від так званих трансжирів.

В раціоні мають бути продукти, котрі позитивно впливають на склад крові та стан судин: жирна морська риба (лосось, оселедець, скумбрія), печінка тріски, авокадо, соняшникове та гарбузове насіння, кисломолочні продукти, свіжа зелень, кислі фрукти і ягоди.

Какао, що міститься в темному шоколаді, допомагає поліпшити циркуляцію крові. Крім того, дослідження показали, цей продукт покращує приплив крові до ніг, завдяки біо-хімічним речовинам, які спонукають артерії розширюватися. Їжте його щодня, але майте на увазі, що темний шоколад повинен містити не менше 70 відсотків какао.

Для здорової циркуляції крові людині також необхідний рух. Спортивна ходьба, плавання, силові тренування, танці, їзда на велосипеді чи роликах, аеробіка - будь-які вправи, що підвищують частоту серцевих скорочень, покращують стан судин і організму загалом. Корисними можуть бути також масаж і контрасний душ.

Регулярний масаж допомагає розігнати кров по тілу. Розслабляючий масаж для всього тіла розширює кровоносні судини, що сприяє поліпшенню кровообігу. Розітріть в долонях оливкове, кокосове або мигдальне масло. Також можете додати кілька крапель олії розмарину. Твердими, але ніжними рухами виконуйте масаж рук, ніг, щиколоток і інших частин тіла. Полежіть на деякий час, а потім прийміть теплу ванну. Виконуйте процедуру кілька разів на тиждень.

Пам'ятайте, що сам по собі порушений кровообіг може бути не лише наслідком нездорових звичок, а й симптомом більш серйозних захворювань.

Тому, окрім корекції свого режиму, варто звернутися до лікаря, якщо ви помітили якісь негаразди.

За матеріалами: https://www.donor.ua


Повернутися назад Опублікована: 12 лютого 2024 р.